Schoolhond Bella

Schoolhond Bella

8 december 2022 Redactie

Schoolhond Bella zorgt voor verbinding en vertrouwen op De Groenling 

De laatste jaren zie je ze steeds vaker: schoolhonden. Ook op basisschool De Groenling in Panningen wordt het team sinds twee jaar versterkt door de 2-jarige Bella, een kruising tussen een labrador en herder. Leerlingen kunnen bij de viervoeter terecht voor troost, een knuffel of voorleessessie en er is zelfs een uitlaatschema waar leerlingen zich massaal voor aanmelden. "Bella is niet alleen leuk, maar ze heeft ook een positief effect op de leerlingen, de leerkrachten en het welbevinden van allen", aldus schooldirecteur Judith Ueberbach, tevens baasje van Bella.

Vanaf het moment dat Bella als puppy bij Judith en haar gezin kwam, gaat ze al mee naar De Groenling, waar ze verblijft op het kantoor van de schooldirecteur. "Dat is een bewuste keuze, zodat ze zich ook kan terugtrekken en haar rust kan nemen", legt Judith uit. Bella is namelijk geen getrainde hulphond, maar dat neemt niet weg dat ze veel ondersteuning biedt aan zowel leerlingen als leerkrachten. "We hebben echt gekeken naar wat Bella fijn vindt, zonder vooraf een bepaald doel te stellen. Dat heeft goed uitgepakt op het gebied van welbevinden, plezier en vertrouwen. Bella is heel sterk op het moment dat een kindje het moeilijk heeft, boos is, of verdriet heeft. Dan komt haar natuur het sterkst naar voren. Ze is ontzettend goed in de gemoederen bedaren en kinderen helpen als ze het lastig hebben.

Perfecte match

Eigenaarschap, plezier, vertrouwen en ontwikkeling: dat zijn de vier kernwaarden van De Groenling. Bella past hier perfect bij, geeft Judith aan. "Als je ziet hoe vaak kinderen met Bella komen knuffelen of haar even willen uitlaten: het plezier straalt er vanaf. Zo leert Fleur uit groep 7 Bella kunstjes, fijn voor het welbevinden en zelfvertrouwen van beiden. Bella staat al vrolijk te kwispelen als ze opgehaald wordt. Dat is heel mooi om te zien. Tevens wordt Bella elke vrijdag voorgelezen door een leerling die het lastig vindt om voor een groep te lezen." Kinderen leren door Bella om lichaamstaal te begrijpen, waardoor ze kunnen inschatten wat een ander wel of niet leuk vindt. "Bella geeft zelf aan wat ze wel en niet fijn vindt. Dit doet ze natuurlijk zonder woorden, maar door haar gedrag leren kinderen dit te begrijpen."

Aan de muur van het kantoor prijkt een lange lijst met namen van kinderen die Bella graag uitlaten in de pauzes. "Daar kunnen ze op intekenen", geeft Judith aan. "Zo kunnen ze samen even lekker naar buiten, terwijl de leraren een oogje in het zeil houden. Hier wordt altijd heel enthousiast op gereageerd." Dat kan leerling Ise beamen. Regelmatig komt ze binnenlopen om Bella te aaien. "Het uitlaten vind ik het leukste om te doen", vertelt ze. "Dan doe je eens een keer iets anders dan wat je normaal in de pauze doet." Klasgenoot Levi is het hiermee eens. "Het is leuk dat Bella zo speels is", zegt hij.

Werkkleding

Dat Bella echt onderdeel uitmaakt van het team van De Groenling, blijkt ook uit het feit dat er zelfs een 'werkoutfit' geregeld is voor haar. "Bella had eerst een blauw halsbandje, maar dat paste natuurlijk niet bij de naam van de school", lacht Judith. "Een paar meiden van groep 7 kwamen toen met een groen bandje, dat Bella onder 'werktijd' draagt. Als ze mee naar huis gaat, gaat het blauwe bandje weer om."

Meerwaarde

Het inzetten van een schoolhond is iets dat Judith andere scholen zeker zou aanraden. "Er zitten zo veel voordelen aan", geeft ze aan. "Uit onderzoek is gebleken dat een schoolhond een meerwaarde kan hebben. Een schoolhond verbetert de werkhouding, omdat er een goede verdeling tussen ontspanning en inspanning is. Kinderen worden vaak rustiger als ze bij de hond zijn en ze leren omgaan met verschillende emoties. Ook het belang van helder communiceren komt naar voren. Daarnaast leren kinderen te luisteren naar een ander. Het is fijn om te zien dat dit bij onze school precies heeft uitgepakt zoals we hoopten."

De grootste meerwaarde van een schoolhond vindt Judith de openheid van leerlingen die het oplevert. "Ik leg via Bella makkelijk contact met kinderen. Kinderen komen even snel binnen om met Bella te knuffelen en dit zorgt er vervolgens voor dat ze een praatje maken en ook sneller hun hart luchten bij mij. Zo kan ik ze helpen wanneer dat nodig is. Bella is de perfecte aanvulling van onze school."

(artikel Hallo Peel en Maas 8 december 2022)

Tekst en beeld: Floor Velthuizen